Přihlaste se k odběru novinek a získejte slevu 100 Kč na první nákup
Úvod Blog Aplikace Jak vybrat správné osvětlení do každé místnosti - kalkulačka
Jak vybrat správné osvětlení do každé místnosti - kalkulačka

Jak vybrat správné osvětlení do každé místnosti - kalkulačka

Aplikace

Teplota světla

Barva světla, nebo také teplota chromatičnosti, teplota světla, či odstín světla je ve finále jedna věc. Jedná se o to, jak světlo vnímáme. Jestli působí jako světlo od krbu, nebo sluneční světlo. Má totiž zásadní vliv na naši náladu a chování. 

Naše vnitřní hodiny, kterým se odborně říká cirkadiánní rytmus jsou od přírody nastavené tak, aby se nám večer chtělo spát a ráno jsme se zase opět vzbudili s dostatkem energie. Souvisí s tím barva světla. Bohužel nám odborníci tuto věc popsali trochu zmatečně. Barva světla, nebo též odborně teplota chromatičnosti se udává v kelvinech. Překvapivě je to tak, že čím více kelvinů, tím je světlo chladnější. Nesouvisí to ale se skutečnou teplotou. Jde jen o to, že pokud má nějaký reálný zdroj světla vysokou teplotu, tak světlo, co z něj vychází, nám vlastně připadá méně teplé. Uvedeme si příklad. 

Teplota chromatičnosti, barva světla, teplota světla

Výchozí bod bude žhnoucí uhlí bez plamenů. Barva světla je červeno-oranžová a tuto barvu vnímáme jako teplou. Takový zdroj světla má teplotu chromatičnosti cca 1200 K a působí na nás klidným, teplým dojmem. Podobné zdroje jsou třeba solární teplomety, které nás hřejí, když popíjíme punč na vánočních trzích. Ty mají pro zajímavost jen okolo 800 K. Ovšem, pokud máme jako zdroj světla třeba polední slunce, vnímáme barvu světla výrazně světlejší. Tady je teplota chromatičnosti cca 6000 K. Světlo už nepůsobí sálavým dojmem a barva jde do bílé.

No a pro naše účely už jen doplním, že mezi těmito mantinely jsou odstupňované téměř všechny umělé zdroje osvětlení. Tedy žárovky, zářivky, svítidla, lampy apod. Barva světla se tedy pohybuje od oranžových odstínů (1200 K – 2700 K), přes žluté denní světlo (2700 K – 5000 K), až po bílé, či namodralé světlo (5000 K – 6500 K). Nebudu to komplikovat a vysvětlovat, proč třeba u blesků, či sváření přechází teplota do modrých odstínů. Svářečkou si doma svítit nebudeme. 

teplota světla žhnoucích uhlíků

Proč je barva světla důležitá? Protože při svíčce (1800 K) se nám lépe odpočívá, nežli pracuje. Při denním světle (4500 K) máme uvolněnou náladu, ale stále to v nás podporuje aktivitu. Pod velmi bílým světlem ze zářivek v kanceláři (6000 K) máme 100% soustředění a náš mozek i oči skvěle spolupracují. Vhodná denní barva světla může být lepší než kafe, naopak teplé odstíny nás nutí zabalit se do deky a odpočívat. Zbytek vám vysvětlí tabulka a rychlé shrnutí.

Svíčka Východ a západ slunce Obvyklé denní světlo Jasné světlo v poledne Zataženo
Svíčka Východ a západ slunce Obvyklé denní světlo Jasné světlo v poledne Zataženo
1 900 K 2 600–3 200 K 4 600–5 000 K 6 000 K 8 000 K
Teplá bílá Teplá bílá Neutrální bílá Neutrální bílá Studená bílá
Odpočinek, relax Odpočinek, relax Aktivita během dne Aktivita během dne Práce
Obývací pokoj, ložnice, dětský pokoj Kuchyň, koupelna, chodba Kuchyň, koupelna, chodba Pracovna, dílna Pracovna, dílna

Hřejivé odstíny osvětlení

  • Hodnoty mezi 1800 K – 3500 K
  • Odstín je nejblíže klasické wolframové žárovce
  • Má příjemnou žlutou až oranžovou barvu připomínající oheň, východ nebo západ slunce
  • Navozuje pocit pohody a uvolňující atmosféry
  • Dokáže pokoj zútulnit
  • Pokožka má díky světlu atraktivní a příjemný vzhled
  • Volíme do místností, kde chceme relaxovat a odpočívat (ložnice, obývací pokoj)
  • Není vhodné pro práci, četbu a aktivity, které vyžadují soustředění

Tip: Osvětlení skvěle vynikne v interiéru s odstíny červené a oranžové.

Hřejivé odstíny osvětlení

Neutrální osvětlení s žlutobílým odstínem

  • Hodnoty mezi 4000 K – 5500 K
  • Odstín se nejvíce podobá odpolednímu světlu
  • Má bílé nebo lehce nažloutlé intenzivní světlo
  • Podporuje přirozenou aktivitu, soustředění a zvyšuje produktivitu, aniž by kazil poklidnou náladu
  • Volíme do místností, kde trávíme aktivní část dne
  • Vhodné do kuchyní, pracoven, dílen, skladů a místností, kde je nedostatek přirozeného denního světla (chodby, koupelny, toalety)

Tip: Studenější barvy vyvolávají pocit čistoty a působí modernějším dojmem. Skvěle se hodí interiéru v kombinaci se studenými tóny pastelových barev.

Neutrální osvětlení s žlutobílým odstínem

Studená bílá pro aktivitu

  • Hodnoty mezi 5500 K – 6500 K a klidně i více
  • Odstín připomínající zataženou oblohu, která se zbarvuje mírně do modra
  • Podporuje soustředění, oči se při tomto osvětlení nejméně unaví (vhodná při práci u počítače)
  • Světlo vhodné především do kanceláří, komerčních prostor, lékárenských zařízení, průmyslových objektů a hal
  • Volíme i do místností, které jsou hodně tmavé – např. sklepy

Tip: Pokud potřebujete studené bílé světlo potlačit a získat univerzálnější charakter místnosti, využijte (doplňky) s teplými odstíny žluté.

Zajímavost: Obyvatelé v zemích střední a severní Evropy dávají přednost osvětlením s teplou bílou, zatímco v jižních státech je populárnější osvětlení s denní bílou až studenou bílou barvou. V ČR patří LED žárovky s odstínem teplé bílé mezi nejprodávanější.

Studená bílá pro aktivitu

Intenzita osvětlení

Miluji líná řešení pro život, takže jsem vám pro tento článek sestavil i kalkulačku, která vám s výběrem osvětlení pomůže. Chci ale apelovat na vaši prozíravost. Kalkulačka na této stránce není tak užitečná, jako zkušený specialista na návrhy osvětlení. Pokud chcete problematiku pochopit a neudělat chybu, přečtěte si i to co píšu níže, než začnete zadávat hodnoty do kalkulačky.

Síla zdrojů světla se měří. Jedná se o světelný tok a vyjadřuje se jako počet lumenů (lm). Je to světlo, které vychází z jednoho zdroje všemi směry. Už tady je potřeba mít na paměti, že přemýšlet jen nad počtem lumenů je jako plnit konev na dešti. Jde o to, kolik lumenů totiž zasáhne plochu, kterou chcete mít osvětlenou. A pozor! Je potřeba myslet i na odrazivost. Lesklé a světlé stěny také odráží světlo. Samotný výpočet pak může být složitý jak vztahy v telenovele. Pojďme si vzít na pomoc ale selský rozum.

světelný tok, lumen, lux, intenzita osvětlení

Kolik je 1000 lumenů?

Je to jedna z těch silnějších led žárovek. Důležitější je ale, co má osvětlit. Proto máme i veličinu osvětlení (lux), která počítá, kolik lumenů dopadá na 1 metr čtvereční plochy. Pokud všech 1000 lumenů dopadne na jeden metr čtvereční, získáme 1000 lux. To se ale stane pouze v místnosti, kde jsou všechny plochy, kromě podlahy, dokonalá zrcadla. V reálné místnosti jsou ztráty, ale také nechceme rovnoměrně osvětlit celou místnost. Stačí nám podlaha, stůl, police, kuchyňská linka apod. Pojďme tedy vnést do výpočtu “koeficient selského rozumu”. 

Osvětlení si rozdělme na 3 základní kategorie:

  1. Plošné osvětlení celého prostoru: třeba stropní svítidlo na osvětlení podlahy, stěn a ploch v místnosti
  2. Plošné osvětlení speciální plochy: třeba zářivka nad kuchyňskou linkou, lampa bez stínítka nebo nástěnné světlo nad umyvadlem v koupelně
  3. Soustředěné osvětlení speciální plochy: typicky bodové osvětlení nebo lampy s kuželem světla, který osvětluje konkrétní plochy, jako jsou kuchyňská linka, libovolný stůl, nebo nástěnný prvek (obraz, police, vitrína).

Bude totiž velký rozdíl, jestli se snažíme žárovkou s 1000 lm osvětlit celou místnost, nebo jen pracovní plochu stolu, kde si čteme.

Tip: V nabídce máme od léta roku 2024 světla TIVI, která využívají zcela novou technologii a dosahují účinnosti až 205lm/W. Jsou tedy více než 2x úspornější, než všechny ostatní zdroje LED osvětlení, které jsou v tuto chvíli na trhu. Díky tomu jsme se dostali i podle nových přísnějších regulí do energetické třídy A.

Kolik LUX na osvětlení konkrétní místnosti?

V tomto ohledu nám mohou pomoci státní normy, které nás seznámí s doporučenou průměrnou intenzitou osvětlení v jednotlivých místnostech. Třeba do dětského pokoje je to 300 lux, ale více to bude přímo nad psacím stolem.

Dá se říct, že pracovní plochy vyžadují od 500 do 1000 lux. Tam kde je potřeba se soustředit na drobné detaily to bude ještě více. Naopak tam, kde chceme jen procházet a nesoustředíme se na detaily (chodba) bude stačit 100 lux. S osvětlením nám mimo jiné hlavně přes den pomáhá slunce, které venku při jasné obloze svítí silou od 100 lux do 10 000 lux. Samozřejmě dle denní doby, ročního období a podobně. Do místnosti volíme obvykle méně. Příliš intenzivní světlo vytváří ostré stíny a zatěžuje naše oči.

Kalkulačka osvětlení - výpočet počtu lumenů pro každou místnost a pracovní plochu

 

Obývací pokoj - osvětlení na party i na relax

Obývací pokoj bývá ve většině domácností jednou z nejdůležitějších a také nejprostornějších místností. Trávíme v něm většinu svého času a také slouží k různým účelům – odpočíváme zde, někdy i pracujeme a čteme si, přijímáme návštěvy nebo sledujeme televizi. V takových oddychových místnostech bychom měli dbát na to, aby nás svítidla příliš neoslňovala a navodila příjemnou atmosféru k relaxaci a odpočinku. Osvětlení v obývacím pokoji si rozdělte na jednotlivé zóny:

  • centrální osvětlení celé místnosti - do kalkulačky doporučuji zadat plochu místnosti o cca 20 % větší, pokud máte vysoké stropy, nebo tmavší výmalbu
  • nepřímé osvětlení
  • doplňkové osvětlení (dekorační)

Bližší a další informace o osvětlení do obývacího pokoje, naleznete v článku - Osvětlení obývacího pokoje

Obývací pokoj - osvětlení na party i na relax

Dětský pokoj - osvětlení na hraní i učení

Dětský pokoje je pro děti útočištěm, kde si hrají, odpočívají nebo se učí. I správné osvětlení může do značné míry přispět k tomu, jestli se v pokoji budou cítit dobře. Nevhodné světelné podmínky navíc mohou zhoršit zrak dětí a způsobit i další problémy. Osvětlení dětského pokoje můžeme rozdělit do několika kategorií:

  • centrální osvětlení - do kalkulačky doporučuji zadat plochu místnosti o cca 20 % větší, pokud máte vysoké stropy, nebo tmavší výmalbu
  • noční osvětlení
  • osvětlení stolu - tady mějte na paměti, že aktivní plocha stolu je jen okolo 0,6 x 1,5 metu (cca 1 metr čtvereční)

Bližší a další informace o osvětlení do dětského pokoje, naleznete v článku - osvětlení dětského pokoje

Dětský pokoj - osvětlení na hraní i učení

Kuchyně - osvětlení k vaření i k jídlu

Ne nadarmo se kuchyně nazývá srdcem domova. Jedná se o místo, kde vznikají lahodné pokrmy a často také o místo, kde se schází celá rodina, aby usedla ke společnému jídlu. Jak tedy vybrat osvětlení tak, abyste v kuchyni s radostí vařili a také jedli? Co se týče osvětlení, je možné kuchyň rozdělit na několik zón:

  • centrální osvětlení - do kalkulačky doporučuji zadat plochu místnosti o cca 30 % větší, pokud máte vysoké stropy, nebo tmavší výmalbu
  • osvětlení jídelního stolu - tady mějte na paměti, že aktivní plocha stolu je obvykle jen 1 x 2,5 metru (cca 2,5 metrů čtverečních)
  • osvětlení kuchyňské linky - i zde je aktivní plocha linky je obvykle jen 0,6 x 1-4 metry

Bližší a další informace o osvětlení do kuchyně, naleznete v článku - osvětlení kuchyně

Kuchyně - osvětlení k vaření i k jídlu

Ložnice - osvětlení ke čtení i odpočinku

V ložnici trávíme velkou část svého života, udává se, že až třetinu života prožijeme právě v pokoji, jehož dominantou je postel. Ložnice nám však nemusí sloužit pouze ke spaní, ale také k odpočinku po dlouhém pracovním dnu nebo ke čtení knih a časopisů. Stejně jako obývací pokoj i ložnici můžeme rozdělit na několik zón:

  • centrální osvětlení - v ložnici je často mnohem méně bílé barvy, doporučuji tedy plochu místnosti nafouknout o 20-40 %
  • vedlejší osvětlení na noční stolek

Bližší a další informace o osvětlení do ložnice, naleznete v článku - osvětlení ložnice

Ložnice - osvětlení ke čtení i odpočinku

Koupelna - osvětlení na očistu, líčení i odpočinek

V koupelně trávíme více času, než by se mohlo na první pohled zdát, kromě sprchování nebo koupání ve vaně je koupelna místem, kde si upravujeme vlasy, provádíme čištění pleti nebo se líčíme. A i proto, že je koupelna spojena s úpravou zevnějšku, je velmi důležité zvolit správné osvětlení. Osvětlení v koupelně dělíme na:

  • centrální osvětlení
  • osvětlení zrcadla (kout na líčení) - kout na líčení je problematický. Osvětlená plocha je často váš vlastní obličej a u plošných zdrojů světla platí, že čím blíž jste zdroji osvětlení, tím více lumenů dopadne na váš obličej. Pokud se tedy nechcete příliš naklánět, volte klidně silnější světlo.

Bližší a další informace o osvětlení do koupelny, naleznete v článku - osvětlení koupelny

Koupelna - osvětlení na očistu, líčení i odpočinek

Pracovna - osvětlení pro nejvyšší produktivitu

Místnost, ve které se opravdu nevyplatí osvětlení podcenit? Jednoznačně pracovna. V pracovně se totiž potřebujeme dostatečně koncentrovat a právě osvětlení může do velké míry ovlivnit to, zda se budeme po několika hodinách cítit unavení nebo budeme mít energie na rozdávání. Osvětlení v pracovně dělíme na:

  • centrální osvětlení
  • osvětlení pracovního stolu

Bližší a další informace o osvětlení pracovny, naleznete v článku - osvětlení pracovny

Pracovna - osvětlení pro nejvyšší produktivitu

Chodba - osvětlení, které vás vítá doma

I když se na chodbách nebo v předsíních obvykle příliš dlouho nezdržujeme, rozhodně bychom osvětlení těchto prostor neměli podceňovat. Na chodbách většinou nebývají okna, takže je třeba zajistit dostatek světla vhodně zvoleným osvětlením.

Bližší a další informace o osvětlení chodby, naleznete v článku - osvětlení chodby

Chodba - osvětlení, které vás vítá doma

Slovník pojmů

Příkon (W)
  • vyjadřuje okamžitou spotřebu elektrické energie ve Wattech (W)
  • nejedná se o kritérium „jak moc svítí“, jako tomu bylo zvykem u klasických žárovek
  • platí ale, že čím vyšší příkon svítidla, tím větší spotřeba
Světelný tok (lm)
  • udává, jak moc bude dané svítidlo svítit
  • čím více lumenů (lm) svítidlo má, tím je světlo intenzivnější, resp. více svítí
Barva světla
  • znamená, jaký barevný tón světlo vyzařuje
  • k dispozici jsou 4 odstíny tzv. bílé – teplá bílá + (tzv. vintage), teplá bílá (žluté světlo), neutrální bílá (denní světlo), studená bílá (ostré světlo s modrým nádechem)
  • vybírejte podle toho, v jaké místnosti bude dané svítidlo svítit
Teplota chromatičnosti (K)
  • je barevná teplota světla udávaná v jednotkách Kelvinů (K)
  • platí zde pravidlo – čím více kelvinů dané svítidlo má, tím je světlo studenější
Vyzařovací úhel
  • udává úhel, pod kterým je světlo vyzařováno
  • čím je úhel vyšší, tím větší plochu dokáže osvětlit
  • pokud chcete osvítit konkrétní místo, postačí vám úhel 45°. Pro osvětlené většího prostoru volte svítidla s úhlem 120° a více.
Index podání barev (CRI)
  • udává, jak reálně dokáže lidské oko vnímat barvy pod vyzařovaným světlem
  • čím je CRI vyšší, tím je reprodukovaná barva přirozenější a blíží se osvětlení od slunce
  • denní světlo má hodnotu 100, LED osvětlení dosahuje CRI až 97
Stupeň krytí (IP)
  • udává stupeň odolnosti proti vniknutí cizích předmětů (prachu) a vody
  • první číslo udává stupeň krytí před nebezpečným vniknutím cizích předmětů, druhé číslo udává stupeň krytí před vniknutím vody
  • čím jsou čísla za označením IP nižší, tím je svítidlo méně odolné
  • venkovní svítidla by měla mít minimálně IP44, pro běžné interiéry postačuje IP20
Životnost
  • dlouhá životnost (desítky tisíc hodin) je nejčastější výhodou LED osvětlení (klasická žárovka má životnost cca 2 000 h)
  • časté zapínání a vypínání nemá na životnost LED žárovek žádný vliv
Stmívání
  • určuje, zda u svítidla lze regulovat intenzitu osvětlení
  • LED žárovky lze regulovat krokově za použití klasického vypínače nebo plynule, kdy je třeba mít nainstalovaný stmívač namísto klasického vypínače
  • u profesionálních svítidel se používají jiné metody stmívání, např. pomocí DALI
Světelná účinnost (efektivita)
  • udává kolik světla daný světelný zdroj vyrobí při spotřebě 1 W elektřiny
  • říká, jak energeticky úsporný zdroj je. Dnešní moderní světelné zdroje dosahují účinnosti přes 100 lm/W, kdežto klasické žárovky nabídly účinnost jen kolem 10lm/W
  • aktuálně nejúčinnější jsou naše světla TIVI, která dosahují 205 lm/W
Typ LED čipu
  • znamená, jaký LED čip (dioda) je ve svítidle umístěna
  • rozlišujeme několik druhů – COB čip (jedna výkonná dioda), SMD čip (malé, méně výkonné diody)
UGR
  • parametr uvádějící, že svítidlo bylo sestaveno tak, aby bylo možno dosáhnout nižšího indexu oslnění
  • např. hygienický požadavek pro osvětlení v kancelářích, aby práce byla pro osoby příjemnější je UGR <19 (týká se LED panelů)
Náhrada za
  • u LED světelných zdrojů je to hodnota příkonu klasické vláknové žárovky, kterou LED zdroj plně nahradí
  • výpočet srovnává světelný tok původního a nového světelného zdroje tak, aby zákazník dosáhl co nejpodobnější intenzity osvětlení jako s klasickou žárovkou a přitom si užíval energetické úspornosti LED světelných zdrojů.
  • nedá se uplatnit pro světla TIVI

O autorovi: Petr Brůžek - "Jsem nadšenec do technologií, vědy, techniky, enviromentalistiky i mechaniky. V Emosu mám na starosti marketing a ve volném čase jsem nejraději v dílně."

 

27x
LED žárovka Classic A60 / E27 / 10,5 W (75 W) / 1 060 lm / teplá bílá / stmívatelná
99
Skladem
Objednací číslo: ZL4206
9x
LED svítidlo ALVI 50 cm, 36 W, teplá-studená bílá, stmívatelné s ovladačem
1 946 Kč s kódem: LED15
2 289
Skladem
Objednací číslo: ZM5166
1x
LED přisazené svítidlo TIVI, A CLASS, kruhové bílé 5,5W, IP44, neutrální bílá
475 Kč s kódem: LED15
559
Skladem
Objednací číslo: ZM3405
LED přisazené svítidlo TIVI, A CLASS, kruhové bílé 12,5W, IP44, neutrální bílá
781 Kč s kódem: LED15
919
Skladem
Objednací číslo: ZM3408